tisdag 30 september 2014

Första läkarbesöket

Vi hade vårt första besök hos vår OBGYN idag. E fick svara på frågor om vilka sjukdomar hon haft, om hon har bröstcancer i släkten och så vidare. Även jag fick frågan om det fanns några sjukdomar i släkten. Vi pratade med vår läkare om deras syn på processen och hur de föredrar en naturlig födsel utan droger för att sätta igång förlossningen (om det inte är medicinskt motiverat) etc. Efter mötet med läkaren gjordes ett ultaljud (vaginalt) för att försäkra att allt såg bra ut, att hjärtat slog som det skulle och att äggstockar och annat såg ut som de skulle.
När ultraljudet var klart hade vi ett kort samtal med läkaren om blodprover som skulle göras nästa vecka och om genetiska tester som vi kan göra kring vecka 12. De genetiska testerna kan visa på Downs syndrom och några andra möjliga risker Vi måste ringa vårt försäkringsbolag och ange behandlingskoderna för de genetiska testerna för att försäkra oss om att de täcks av försäkringen. Annars antar jag att det kan bli dyrt.


fredag 26 september 2014

Cravings and Aversions

De senaste dagarna har jag vid två tillfällen lagat smakrik mat som inte föll E i smaken. Trots att det är maträtter som jag vet att hon gillar (Sausage and Peppers, Ginger-Thai chicken Wok) så blev det rostat bröd och yoghurt till missag istället. Igår flydde hon till och med köket och vi fick äta i sovrummet då doften av maten fick henne att må illa... Maten fick bli lunch som jag tar med till jobbet istället.

måndag 22 september 2014

Husesyn

Vi tittade på två "Open House" i området, mest för skojs skull. Vi hade diskuterat om vi eventuellt skulle behöva ett rum till när vi får tillökning. Vi ville inte offra vare sig gästrummet eller kontoret. Efter att ha tittat på något större hus i vårt område kom vi dock fram till att med den högre ränta vi skulle få betala på lån nu tillsammans med det större lån vi skulle behöva ta så skulle det kosta 400 dollar extra i månaden. Det är pengar vi inte vill lägga när vi lever på en inkomst.
Vi tog en extra titt på rummen hemma och kom på att vi kan ha kvar två av tre bokhyllor i kontoret även om vi gör om det till det nya gästrummet. Det gamla gästrummet får bli barnrummet då det har bättre ljus. Kontoret får nog bli ett mindre skrivbord i ett hörn i sovrummet. När jag jobbar hemifrån är det oftast på sena kvällar och nätter, och då brukar jag hålla till i vardagsrummet i alla fall.
Vi är nog allt lite borskämda med utrymme här i Florida när tre sovrum, två badrum, två vardagsrum och en separat matsal inte är nog med rum åt två vixna och ett barn :-)

onsdag 17 september 2014

Trötthet.

E är jättetrött. Det är enormt svårt att ta sig upp på morgonen och hon har till och med somnat vid skrivordet på jobbet. Hon säger att det stämmer väldigt väl när det beskrivs som handikappande (Debilitating) trötthet. Jag kan även intyga att humöret kan svänga en del. E kan vara glad och som vanligt ena dagen och depremerad och gråta nästa. Det är inte lätt att känna sig enormt trött och deprimerat samtidigt. Jag hoppas tröttheten släpper snart, men enligt vad jag läst kan det ta veckor eller ibland ett par månader...

måndag 15 september 2014

FMLA

Här i USA finns det ingen betald föräldraledighet. Det närmaste man kommer är FMLA. Family and Medical Leave Act. Det är en lag som ger dig rätt att ta 12 veckor obetald ledighet efter att du fått barn. Detta gäller både pappor och mammor. Olika företag har olika regler kring detta, men jag kan använda semester och annan betald ledighet som del av mina 12 veckor.


  • Jag har sparat ihop en vecka komptid (max jag får spara).
  • Jag sparar en vecka av min semester till nästa år (Jag får max spara en vecka av de två veckor jag får).
  • Jag får ta max en vecka av min "sick leave" för föräldraledighet per år.
  • Jag har två veckor semester jag kan ta ut (jag får två per år här istället för fem i Sverige)
  • Jag får tre "floating holidays" per år.
  • Då jag inte varit sjuk alls i år får jag en extra ledig dag nästa år.


Totalt ger detta mig nästan sex veckor som jag kan få betald föräldraledighet nästa år. Det innebär att jag får ta obetald ledighet de resterande sex veckorna om jag vill ta ut dom, samt att jag inte får någon (separat) semester alls 2015.
När barnet föds har jag tänkt ta två veckor ledigt. Jag tar nog ut komptiden först, då har jag möjlighet att tjäna in mer komptid under året som jag kan använda när jag tar pappaledigt senare.

lördag 13 september 2014

OBGYN

Vi måste klura ut vilken doktor vi skall kontakta. Här i USA är det inte bara att gå till sjukhuset, man måste se till att det täcks av försäkringen man har. Vi började med att fundera ut vilket sjukhus vi ville att E skulle föda på. Sedan loggade vi in på vårt försäkringsbolags hemsida med våra kontouppgifter för att söka efter läkare som täcks av försäkringen och som har rätt att förlösa på Winnie Palmer Hospital.
När vi fick fram en lista på möjliga läkare kunde vi börja söka på recensioner på nätet för dessa läkare på sajter som healthgrades.com och ratemds.com. E läste en del recensioner och hittade en läkare som hade ett kontor nära mitt jobb. Vi slog en signal till företaget läkaren jobbar på och fick en tid för en initial kontroll och ett ultraljud den 30 September (uppskattningsvis vecka 7 eller 8)
Jag vet inte hur det fungerar i Sverige, men jag antar att det är väldigt annorlunda.

fredag 12 september 2014

Introduktion.

Jag brukade bo i Uppsala tills jag träffade en Amerikansk tjej som kommit till Uppsala Universitet som utbytesstudent. Vi hade ett par underbara månader, men ganska snart var det dags för henne att återvända till USA. Vi hade ett långdistansförhållande i ett och ett halvt år medan hon blev klar med sin utbildning, sedan kom hon till Sverige och läste en masters i Uppsala.
Vi gifte oss 2011 och ett år senare gick flyttlasset till andra sidan pölen då E ville pröva lyckan på hemmaplan. Jag sade upp mig från mitt välbetalda jobb och vi sålde det mesta vi ägde. Varken hon eller jag hade något jobberbjudande, så det var absolut ett osäkert äventyr vi gav oss in på.
Nu två år senare är det dags för ett nytt äventyr. Vi skall få barn.

Tanken med den här bloggen är att skriva lite om hur det är att få barn här i USA ur ett Svenskt perspektiv. Nu är vi redan ett antal veckor inne i detta nya äventyr, så de första blog-inläggen är retroaktiva.

Positivt


Ja, vi trodde att E kanske var gravid, men nu är det nog ganska säkert. E ringde mig på jobbet för att berätta att hon testat och att det visade positivt.