lördag 15 november 2014

Babymoon

Jag hade aldrig hört talas om det förrän nu, men fenomenet (under detta namn) har tydligen funnits sedan 70-talet
http://www.oxforddictionaries.com/us/definition/american_english/babymoon

Tanken är att man skall komma iväg på en resa och bara vara två för sista gången på ett bra tag. Tanken är nog att man bara skall slappna av och ta det lugnt också, men det är inte riktigt E's personlighet. E tar varje chans att resa och ville först dra iväg till 'The Pacific North-West', Seattle, Victoria och Vancouver. När hon var i bokhandeln för att hitta en bok om det området var böckerna för Hawaii bredvid, så nu blir det en resa till Kauai istället. Jag har en vecka övertid sparad som vi kan förlänga Martin Luther King helgen (en ledig Måndag slutet på Januari) med, så med fem dagar sparad övertid får vi åtta dagar semester. Den ena flygbiljetten kunde vi får "gratis" för poäng vi hade på ett av våra kreditkort och vi hittade ett billigt hotell ($75/natt) som vi kan ha som bas för våra äventyr. Vi får se vad E orkar med, men vi packar nog både snorkelutrustning och vandrarkängor.

tisdag 11 november 2014

Det här blir (inte oväntat) dyrt!

Såhär i slutet på året får man välja försäkring bland de alternativ som arbetsgivaren erbjuder (alternativt Obamacare om man inte är försäkrad via jobbet). Min instinkt var att välja försäkringen som hade lägst självrisk ($300), men det visade sig att avgifterna för den försäkringen var så mycket högre att det blir billigare att välja varianten med högst självrisk ($3000). Om räkningarna för att föda barn landar på $11000 (Kan nog bli mer också), så blir mina kostnader $6418 med den högre självrisken inräknad. Om jag valde försäkringen med lägst självrisk skulle det kosta mig $9053 ur egen ficka.
Jag kan sätta undan $2550 på ett "Health Savings Account" genom att ha ett löneavdrag på $49 varje vecka. De pengarna behöver jag inte betala skatt på, så jag sparar i alla fall ca $350 på det.
Det är dyrt att skaffa barn i USA. Trots försäkring ser det alltså ut som om jag får lägga ut minst motsvarande 47441.86kr.
Hade vi inte lyckats övertala vår läkare att inte debitera oss förrän nästa år (Bebisen kommer ju trots allt inte förrän i Maj) så hade vi fått betala ytterligare en självrisk på $3000! (Hel självrisk i år för kostnaderna för OBGYN och en hel självrisk nästa år för skukhusets kostnader)