torsdag 28 maj 2015

Första läkarbesöket för Baby E

Idag, fyra dagar gammal, var det dags för Baby E att ha sitt första läkarbesök. Vi hade valt ut en barnläkare åt Baby E redan under graviditeten. En läkare som arbetade med praktiken i fråga undersökte Baby E när han föddes och alla uppgifterna hade faxats till vår läkare i förväg. Detta första besök var mest för att väga och mäta vår son igen och kontrollera att allt var väl så här ett par dagar senare. Oftast tappar barn i vikt efter födseln och när upp till sin födelsevikt igen efter två veckor. Vår son är en hungrig pojke och har redan gått upp en del i vikt (3.5 oz/99 gram). Nästa besök blir strax efter att Baby E blir en månad gammal.
P.S. Idag kom han på hur man gör för att skrika ordentligt. Om han är riktigt hungrig så låter han oss veta om det :-)

onsdag 27 maj 2015

It's a Boy

Vi satte klockan på 03:00 för att hinna till sjukhuset för vårt bokade tid 04:00 Den 23e Maj. Då graviditeten vid det här laget gått till 41 veckor ville Es läkare sätta igång förlossningen innan moderkakan försämrades. Vi checkade in på sjukhuset ganska exakt klockan 4. Först fick vi vänta i 'Triage' väntrummet medan de gjorde färdigt pappersarbetet. Vi hade registrerat vår försäkringsinformation i förväg så det var inget problem, men fick fick betala den del av sjukhusvistelsen som inte täcktes av försäkringen, vår "co-pay" på $2045.

Nu fick vi ta oss upp till våning två, förlossningsavdelningen. Jag fick först skaffa en klisterlapp att ha på min tröja med en bild på mig och lite annan information som visade att jag hade rätt att vistas på förlossningsavdelningen. E fick ett plastarmband med hennes information på. De hade inget ledigt rum på förlossningen, så medan de städade färdigt ett av rummen fick vi vänta i ett litet väntrum, med kanske sex stolar. Jag tror vi fick vänta en och en halv timme innan E fick ett rum. De kopplade upp en massa utrustning för att hålla koll på barnets hjärtrytm och gav E intravenös vätska. Strax efter klockan åtta på morgonen gav de henne även en dropp med "Pitocin" för att sätta igång värkarna.

Klockan 12 bröt de Es vatten för att påskynda värkarna mer. Innan dess hade E inte känt av värkarna alls trots att vi kunde se på monitorerna att hon hade värkar. Nu började hon dock ganska snart känna av dom. Framåt sju på kvällen var E 5.5 cm öppen och värkarna gjorde nu så ont att hon ville ha epiduralbedövningen. En sjuksköterska (Manlig, som tidigare jobbat med programmering av datorer i stridsflygplan för övrigt) satt in epiduralbedövningen. Något gick dock lite fel och bara Es höra halva blev bedövad. Några sjuksköterskestudenter (Anestesiologi) försökte åtgärda detta genom att dra ut linan en kort bit, men det hjälpte inte. Den urprungliga sjuksköterskan fick komma tillbaka och sätta in bedövningen helt på nytt (E had ordentligt unt under tiden, men hade förståelse för att sånt händer).

När väl Epiduralen fungerade kunde E vila ett tag då hon inte ens kände av värkarna längre. Vi kopplade upp en bärbar dator på gästnätverket och tittade på finalen av Eurovision som sänts tidigare samma dag. Vi kom ungefär en och en halv timme in i programmet innan det började göra ordentligt ont igen. Efter mycket fram och tillbaka fick E till slut en dos av ett starkare preparat som normalt används vid kejsarsnitt. Med denna starkare medicin i Epiduralen kände E åter igen ingenting och om kunde sova ett tag.

Klockan sju på morgonen den 24e vaknade E av att det igen gjorde ont samt att hon nu kände att det var dags att krysta snart. Sjuksköterskorna hade beskrivit det som att det skulle kännas som att man ville skita ut ett bowlingklot :-). E fick lite mer av den vanliga medicinen för epidural för att hjälpa till med den värsta smärtan och sedan var det ganska snart dags att börja försöka krysta.

Under hela vistelsen hade barnets puls sjunkit så fort E hade vänt på sig och positionerat om sig i vissa vinklar. Läkarna och barnmorskorna trodde att det berodde på att navelsträngen låg i kläm av någon anledning efter att fostervattnet inte längre fanns på plats. De hade till och med pumpat upp nytt vatten i livmodern för att försöka lyfta den delen av barnet som klämde navelsträngen. När det nu var dags att krysta så sa läkaren att hon ville använda sugklocka för att få ut barnet så fort som möjligt om pulsen skulle bli farligt låg. Hon informerade att om inte sugklockan fungerade snabbt så skulle vi bli tvungna till ett akut kejsarsnitt. "Vi packar ihop och springer" som hon uttryckte sig.

Som tur var lyckades manövern med sugklockan även om läkaren tappade vakuum två gånger och fick sätta fast sugklockan igen och igen. När baby E (Ja han har också ett namn som börjar på E) föddes visade det sig att han hade haft navelsträngen lindad fyra varv runt halsen. Då han var ganska slapp precis när han föddes så kunde vi inte vänta två minuter med att klippa navelsträngen (vilket är brukligt nu, då det verkar ha goda effekter på barnets hälsa). Vi fick inte heller en timme (bara några minuter) "skin on skin" mellan mamma och barn då han snabbt skulle upp till övervakningsavdelningen för att säkerställa att han var OK.

Det visade sig att alla värden var helt OK. Hans syretillförsel blev aldrig dålig och två timmar senare fick vi ta honom till rummet vi fått för de två dagar vi var tvungna att stanna på sjukhuset. Då fostervattnet varit brutet mer än 24 timmar ville de ha kvar oss i 48 timmar för att se till att det inte lett till en infektion.

Den första dagen hade Baby E svårt att hålla maten nere. Han spydde upp när han åt och slutade andas vid ett tillfälle när han andades in en spya. Han spydde när en sköterska gav honom en spruta och hon bankade honom hårt i ryggen väldigt många gånger för att få honom att andas normalt igen. Sedan dag två så håller han maten nere, även om hand spyr upp små mängder ibland. Vi försöker låta honom sova lätt uppåtlutande så att han skall ha lättare att hålla maten nere.

Nu har vi varit hemma i en dag och en natt och vår som är helt underbar. Han äter ordentligt och gråter nästan aldrig. Om han börjar gråta så slutar han omedelbart så fort man tröstar honom. Jag hoppas det fortsätter på samma sätt i framtiden (Kanske lite mycket att hoppas på :-).

Baby E två timmar gammal.



tisdag 19 maj 2015

Planerad igångsättning

Ultraljudet idag såg bra ut så läkaren rekommenderade att graviditeten skulle tillåtas fortsätta. Förhoppningsvis kommer lillkillen på naturlig väg, men om han fortfarande inte dykt upp på Lördag morgon så skall vi checka in på sjukhuset klockan fyra på morgonen för att sätta igång förlossningen.
E känner sig nu som en upp-och-nervänd sköldpadda. Hon har svårt att ta sig upp från soffan. Det är extra svårt för henne då hon varit så aktiv tills helt nyligen. Om några dagar vänds hela vår värld upp-och-ned. Då ser vi nog tillbaka på den här tiden och undrar vad vi klagade på :-)

söndag 17 maj 2015

Overdue

Lillkillen skulle ha dykt upp igår, så nu är han officiellt sen. E är lite frustrerad och rädd att hon skall behöva sättas igång nästa Lördag. Generellt är det större risker med igångsatta förlossningar, de leder oftare till kejsarsnitt. E vill inte gärna göra saker som skulle göra henne utmattad. Hon säger "Tänk om jag är helt slut och sen börjar förlossningen..." Den här helgen har varit den lugnaste på mycket länge. Vi har i princip bara tagit det lugnt och tittat på TV.

tisdag 12 maj 2015

Fixat

Jag fick ett samtal ikväll från AC reparatören. Han väntade på mig hemma hos mig, men jag var inte hemma då jag trodde skulle komma i morgon. Tydligen hade han skickats ut utan att någon hade kontaktat oss för att tala om att han skulle komma. Som tur var så kunde vi komma förbi på 10 minuter för att släppa in honom i garaget (Där ena delen av ACn finns). Efter lite påfyllning av freon så kyler den som den skall igen. Det var bra att vi inte behövde byta hela aggregatet. Ett nytt aggregat skulle gå på ca $4-5000. Ett nytt aggregat skulle i och för sig vara mycket mer effektivt och skulle sänka elräkningen, men $5000 efter att ha lagt över $10000 på ett nytt tak ligger inte riktigt i vår budget just nu...

Getting Hot In Here

När vi kom hem igår var det ovanligt varmt hemma och det blev bara varmare och varmare. Det verkar som om vår AC har gått sönder. Den är igång, men kyler inte luften. Det var 30 grader varmt (85F), så vi åkte över till svärföräldrarna och sov över där. Reparatören kanske kan komma i eftermiddag någon gång. Jag hoppas det inte blir för dyrt. Om hela systemet måste bytas går det på många tusen dollar :-(

måndag 11 maj 2015

Väntans tider

E hade vad som skulle varit sista läkarbesöket idag. Hon var inte så mycket mer öppen nu än vid senaste besöket, så läkaren ville att vi skulle ut och promenera och gärna ägna os åt andra "aktiviteter" som kunde snabba på saker och ting. Om barnet inte har kommit till tidigt nästa vecka (E når 40 veckor på Lördag) så skall vi göra ett ultraljud för att titta på vätskenivåer och sedan bokar läkaren in en igångsatt förlossning till den dagen E når 41 veckor (Om 12 dagar).

fredag 8 maj 2015

Interview Letter.

Igår kom till slut brevet med datumet för min medborgarskapsintervju. Måndag eftermiddag den 8e Juni skall jag infinna mig för att intervjuas. Jag fick också en lista på en hel del papper jag måste ha med mig. Vissa visste jag om (skattebesked för de tre senaste åren), annat får jag samla på mig innan intervjun. Konstigt nog är det nästan bara saker som jag redan skickat in tidigare i processen; kopia på "wedding certificate", dokument som visar att vi har gemensam ekonomi (för att igen visa att vi inte gift oss bara för att jag skall kunna flytta till USA) etc. Det som kan bli lite krångligt är att jag måste ha en certifierad kopia på alla eventuella födelseattester. Då det tydligen tar ett litet tag att få den officiella födelseattesten så hoppas jag att jag hinner ordna en certifierad kopia på den innan det är dags för intervju.
Nu måste jag prata med chefen för att ordna ledigt för intervjun...


onsdag 6 maj 2015

Yard Work

E hade veckans läkarkontroll igår. "hennes" läkare var ledig så hon fick träffa en av de andra läkarna på praktiken. Allt såg bra ut, men inget hade förändrats sedan förra veckan.
När jag kom hem efter jobbet var E i full färd med att se till att trädgården var i presenterbart skick. Hon hade trimmat buskarna och var i full färd med att klippa gräsmattan. Jag blev snabbt beordrad att byta om och trimma de delar av buskarna hon inte nått samt att samla upp alla löv och kvistar för "yard trash day" nästa dag (idag).
Jag gav E en ordentlig massage igår efter hennes ambitiösa trädgårdsarbete, men trots det gjorde allt ont i morse. E tyckte det var ett bra bevis på att hon fått en ordentlig "full body workout" :-)

lördag 2 maj 2015

Snart Amerikan

Jag blev förvånad när jag kontrollerade statusen på med medborgarskapsansökan idag. Jag hade inte förväntat mig att något skulle hända förrän i slutet på Maj, men de verkar ha fått ändan ur vagnen och har gett mig en tid för den berömda intervjun. Jag vet inte när än, men jag borde få ett brev om några dagar med en tid. Nu måste jag börja plugga de 100 frågorna inom historia, geografi och samhällskunskap. De kommer ställa 10 frågor och jag måste få i alla fall 6 rätt för att få bli medborgare.


fredag 1 maj 2015

Nytt tak

Taket på huset har inte bytts sedan det byggdes för 18 år sedan. Vi har haft problem med att hitta ett försäkringsbolag som vill försäkra oss med ett så gammalt tak. Jag antar att gamla tak inte klarar sig så bra om det skulle drabbas av en orkan. Det har med andra ord varit dags att fixa ett nytt tak ett bra tag nu. Då svärföräldrarna skulle byta sitt tak så passade vi på att haka på deras offerter. Vårt tak gick på ca $10000, svärföräldrarnas som är lite större och lite mer komplicerat hamnade på ca $16000. Förhoppningsvis kan vi orna lite billigare försäkring nu, så vi sparar nog i alla fall ett par hundra dollar om året (Och så slipper vi oroa oss för vattenskador om det skulle bli ordentligt blåsigt någon gång :-)
Vi installerade ett ljust tak som är "energy star" certifierat. Vi satte också in två fläktar för att ventilera ut den varma luften från den enormt varma vinden. Det kommer bli intressant att se hur mycket vi sparar på vår el-räkning nu. Vi skall också få tillbaka ett par hundra dollar på skatten när vi deklarerar som miljöbonus då vi valde ett "energy star" certifierat tak.