torsdag 25 juni 2015

U.S. Citizen

I Tisdags var det äntligen dags. Efter flera år med allsköns pappersarbete och över två tusen dollar i olika avgifter var det äntligen dags att svära eden och bli amerikansk medborgare. Jag tog några timmar ledigt från jobbet då ceremonin (obligatorisk) var schemalagd till klockan ett på eftermiddagen. Min fru, min son och svärfar mötte mig vid USCIS-kontoret (United States Citizenship and Immigration Services) och vi kunde snabbt se att det skulle ta ett tag att komma in. Det var kö ut genom dörren då alla som skulle bli medborgare och deras familjer var tvungna att ta sig igenom metalldetektorerna (som på en flygplats ungefär) innan ceremonin kunde börja.

Det hölls en del tal om hur viktigt det var att rösta och hur vi skulle göra vårt bästa för att berika landet genom vårt arbete, professionellt, ideellt och politiskt. De hade även personal närvarande som tog emot röstregistreringsblanketter (Här måste man registrera sig för att få rösta).  Vi fick veta att det idag var 86 personer från 32 olika länder som skulle bli amerikanska medborgare. De ropade upp länderna i alfabetisk ordning och när våra länder nämndes så fick vi ställa oss upp. Efter att ha fått titta på några stämningsfulla filmsnuttar var det sedan dags att svära "Oath Of Allegiance".

"I hereby declare, on oath, that I absolutely and entirely renounce and abjure all allegiance and fidelity to any foreign prince, potentate, state, or sovereignty, of whom or which I have heretofore been a subject or citizen; that I will support and defend the Constitution and laws of the United States of America against all enemies, foreign and domestic; that I will bear true faith and allegiance to the same; that I will bear arms on behalf of the United States when required by the law; that I will perform noncombatant service in the Armed Forces of the United States when required by the law; that I will perform work of national importance under civilian direction when required by the law; and that I take this obligation freely, without any mental reservation or purpose of evasion; so help me God."

("So help me god" behöver man inte säga om man inte var religiös.)

Nu är jag äntligen klar med allt kostsamt pappersarbete... nästan i alla fall. Nu är det dags att skaffa Amerikanskt pass åt mig och min son!



Det tog ett tag att ta sig igenom security...

 Alla fick ett kuvert med grundlagen,
Oath Of Allegiance, nationalsången,
formulär för att registrera sig för att röst mm  

 86 personer från 32 länder... (Och de har en ceremoni i veckan!)

 Familjer fick sitta runt om för att titta på.

 Stämningsfulla filmsnuttar

Ett förinspelat meddelande från presidenten.

Hörseltest

Igår var det dags att ta med Baby E till sjukhuset för att besöka en audiolog. Lillgrabben hade inte fått godkänt resultat på hörseltestet de gjorde dagen efter han föddes. De sa redan då att han med största sannolikhet inte var döv på ena örat, men att vi skulle göra ett mer utförligt test ett par veckor senare.

Vi hade blivit instruerade att komma till sjukhuset 07:30 och att vi inte skulle mata honom på morgonen då det var viktigt att han sov under testet. Jag gav honom bara lite mat (Han var jättehungrig), men det var ändå riktigt svårt att hålla honom vaken. Han var på gränsen till att sova ända tills vi kom in i undersökningsrummet. Då var han plötsligt helt vaken och vägrade sova. Vi gav honom mat, men han hade ont i magen och skrek och slingrade sig i över en timme. Hade det inte varit för att nästa patient inte dök upp så hade vi nog fått komma tillbaka en annan gång.

De satte elektroder på öronsnibbarna och på pannan och stoppade små hörlurar i ett öra i taget, sedan kunde de analysera hans hjärnaktivitet när de spelade upp ljud. Efter mycket om och men så visade det sig att han inte hade några hörselproblem alls. De ville dock att vi skulle göra en uppföljning om ett år för att vara på den säkra sidan.


måndag 15 juni 2015

Mother-in-law

Jag hör talas om många som har problem med sina svärföräldrar, men jag ÄLSKAR min svärmor. Hon vill inte vara som hennes mamma var som lade sig i allt, så man måste verkligen fråga för att få hennes åsikter om saker och ting. Trots att hon inte vill lägga sig i så så hjälper hon mer än gärna till. Nu när jag börjat jobba igen och E är hemma själv med lillkillen så har hon kommit förbi för att hjälpa till på dagarna. Hon tar med sig datorn och jobbar från vårt hus (Svärföräldrarna har eget företag) för att se till att E får det stöd hon behöver. Som om det inte vore nog så har hon hjälpt till med att städa och klippa gräset och har tagit hand om lillkillen några timmar under helgen också så att vi kunde springa några ärenden!

fredag 12 juni 2015

Baby Shower

Igår hade kollegorna på jobbet anordnat en "baby shower". De hade samlat ihop lite pengar för att ge en present och chefen hade ordnat med tårta och lite annat gott. Chefens fru hade till och med gjort en "diaper cake" (En prydnad byggd av blöjor och lite annat. Blöjor kan vi inte få för många av :-)

Verkligen trevligt!



tisdag 9 juni 2015

Snart Amerikan.

Igår var det dags för mig att intervjuas för Amerikanskt medborgarskap. Jag skulle infinna mig på immigrationskontoret klockan 13:40. En halvtimme innan utsatt tid tog jag mig förbi metalldetektorerna i entrén. Jag fick veta att jag inte kunde checka in förrän 15 minuter före min angivna tid så jag fick sitta ned och vänta ett tag. Efter att jag checkat in i receptionen tog det ytterligare nästan en timme innan det blev min tur. Jag passade på att plugga på de 100 frågor som de kan ställa under intervjun. Av de 100 frågorna måste man få minst sex rätt av de 10 frågor de väljer ut (Läs frågorna och svaren här).

När jag hade svarat rätt på sex frågor ställdes inga fler då jag redan hade minst sex av tio rätt. Förutom de berömda frågorna fick jag även visa att jag kunde läsa och skriva Engelska genom att läsa en mening på ett papper och skiva ned en annan mening. Resten av tiden gick åt att reda ut hur det kom sig att jag hade bytt efternamn (Att en man tar en kvinnas efternamn när man gifter sig händer i princip aldrig i USA), samt för att förklara varför jag bytt ordningen på mina förnamn (Mitt första förnamn är också en förkortad variant av ett flicknamn på Engelska...). De hade inga problem med mina namnbyten, de ville bara försäkra sig om att de var dokumenterade korrekt på det personbevis på Engelska som jag hade givit dem. När det var avklarat gick vi igenom alla resor jag gjort utanför USA de senaste åren samt mina svar på frågorna på medborgarskapsansökan.

När man ansöker om medborgarskap så fyller man i ett dokument som liknar de frågor som ställs på ESTA-ansökan för resor till USA. Den här ansökan har dock mycket fler frågor.

-Har du rekryterat barnsoldater
-Har du våldtagit
-Är du, eller har du varit narkoman
-Har du blivit arresterad
-Har du militär träning (Vilket jag i och för sig har)
-Har du deltagit i paramilitära organisationer
-osv, 27 sidor med frågor har jag för mig.


Nu väntar jag bara på att få en tid för att svära eden och få mitt medborgarskap. Eventuellt kan det bli en ceremoni den 4e Juli. Det skulle vara kul!


tisdag 2 juni 2015

Week One

Baby E har blivit lite jobbigare att ha att föra med på natten. Det är fortfarande inte så farligt dock. Han är så hungrig nu att jag får ge honom lite mat och sedan byta blöjan innan han får lite till, annars spyr han upp lite av det ibland. Hans mage har inte riktigt hunnit växa i takt med aptiten tror jag... Jag får gå upp ungefär var tredje timme och det tar ca 40-60 minuter innan han är i säng igen varje gång.

Vi vill undvika att använda engångsblöjor, så vi har köpt in gDiapers (gdiapers.com/)  för att prova att använda "cloth diapering". Den allra minsta storleken av blöja kunde vi bara använda engångs-"inserts" i. De är i alla fall komposterbara, så det känns i alla fall bättre än att köra med vanliga engångsblöjor. Igår fick vi slut på vårt packet med ingångs "inserts" så vi provade att använda nästa storlek på blöjan. Det visade sig att det gick bra, så nu använder vi bara tvättbara "inserts" i blöjorna.



Den här veckan har varken E eller jag ätit helt regelbundet, så vi har gått ned i vikt båda två. För min del har jag tappat 4 lbs. Det är exakt lika mycket som jag gick upp sedan vi slutade motionera tillsammans :-). E har naturligtvis gått ned betydligt mer sedan hon födde vår sån. Än så länge har hon tappat ett par lbs varje dag och har totalt tappat 25 lbs (på 9 dagar).